HRVATSKI KAZALIŠNI SHOWCASE 

ZAGREB, April 14 – 18. 2018.

Od 14. do 18. travnja u zagrebačkim kazalištima održat će se 13. Hrvatski kazališni showcase u kojem ove godine sudjeluje 20 selektora kazališnih festivala, ravnatelja kazališnih institucija i kazališnih kritičara iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Estonije, Gruzije, Irana, Kosova, Mađarske, Poljske, Slovenije i Srbije. Umjetnička voditeljica programa je Željka Turčinović, a program se sastoji od 10 kazališnih i plesnih produkcija potencijalno zanimljivih za strane kazalištarce što i jest u prirodi showcasea.

Program Hrvatskog kazališnog showcasea sastoji se od dramskih i plesnih predstava nastalih u produkciji javnih kazališta ili nezavisnih umjetničkih organizacija. Selektori će od dramskih predstava moći pogledati tri predstave Zagrebačkog kazališta mladih – Alisa u Zemlji čudesa, u režiji Renate Carole Gatice, zatim predstavu Ono što nedostaje, nastalu po tekstu Tomislava Zajeca i u režiji Selme Spahić te nagrađivanu Črnu mati zemlu redateljice Dore Ruždjak Podolski. Jednako tako u programu se nalazi i ovogodišnja premijera Satiričkog kazališta Kerempuh, Šest lica traži autora u režiji Olivera Frljića te Ispravci ritma koja je nastala u koprodukciji BADco. i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Od predstava s nezavisne scene u program su uvrštene dvije monodrame- Dnevnik jednog luđakau produkciji Moving Music Theatre Marjana Nećaka te Lampedusa Beach kazališta Hotel Bulić. Strani sudionici gledat će i predstavu pogledajmeumjetničke organizacije Arterarij, te nagrađenoj na prošlogodišnjoj dodjeli Nagrade hrvatskog glumišta za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti u 2017. godini. Od plesnih predstava u programu se nalazi inkluzivna predstava Nukleon nastala u autorstvu IMRC kolektiva te Tamo vani i ovdje unutra u izvedbi Ane Kreitmeyer i Sonje Pregrad.

Uz spomenutih deset predstava, strani selektori imat će prilike na okruglom stolu upoznati se s dramskim piscima te u dogovoru s organizatorom programa, Hrvatskim centrom ITI, dogovoriti privatne sastanke s ravnateljima zagrebačkih kazališta i ostalim kazalištarcima, a sve u svrhu ostvarivanja budućih suradnji.

PROGRAM