„Umjetni(čki) laboratorij“ je interdisciplinarni istraživački projekt koji naglasak stavlja na suradnju između umjetnika-ica i antropologa-inja/etnologa-inja uslijed želje za propitivanjem sličnosti i razlika unutar njihovih metodologija istraživanja. Voditeljica projekta je Nikolina Rafaj.

Kroz okupljanje suradnika-ica s različitim metodološkim pozadinama kroz niz susreta razvijat ćemo vlastitu istraživačko-umjetničku metodologiju kroz intervenciju u postojeće metode ili invencijom novih, kroz procese „posuđivanja“ i re-kombinacije.

Uz radionički dio, projektu će se pridružiti i predavači u formi okruglog stola, gdje ćemo zajednički mapirati istraživačka iskustva s konkretnih istraživačkih terena. Završetak programa zamišljen je kao istraživačko-umjetnička prezentacija unutar koje se predstavljaju hibridne metode, odnosno zajednički toolkit koji ostaje kreativnom arhivom svim sudionicama i sudionicima nakon završetka projekta.

Predviđeno trajanje programa je od 20.10. do 1.12.2022, te će se on odvijati u prostorima Hrvatskog centra ITI. Broj polaznika je ograničen na 6, te se zainteresirane moli da do 13.10.2022. pošalju svoje biografije na e-mail – nikolina.rafaj@gmail.com.