Korisni linkovi

HRVATSKI WEB LINKOVI

Nekoliko linkova na postojeće stranice hrvatskih kazališta i kazališnih događanja koji omogućuju praćenje repertoara tih kazališta kao i praćenju trenutnog stanja repertoara u Hrvatskoj. navedeni su samo one web-stranice za koje se kazališta nešto redovitije brinu te ih, s vremena na vrijeme, obogaćuju novim informacijama.

 

EUROPEAN THEATRE LINKS

http://charweb.org/arts/mta/eurolinks.htm

Korisno abecedno kazalo koje obuhvaća više od trideset kazališta čiji je repertoar dijelom ili u cijelosti na engleskom jeziku ili web-stranice koje posjeduju englesku varijantu. Negativnost ovog kazala je u tome što neke od navedenih adresa nisu uvijek dostupne ili više nisu aktivne.

COMMUNICATION CENTRE OF THE EUROPEAN THEATRE CONVENTION (ETC)

http://www.etc-centre.org

Do ove se stranice može doći i pomoću stranice HNK u Splitu koji je član ETC-a. Strana organizacije koja je osnovana 1988. godine sa ciljem da organizira kazalištne institucije na području Europe u jedinstvenu mrežu na području europske unije. Danas okuplja trideset i jedno kazalište u osamnaest europskih zemalja. Stranica ima linkove na strane kazališta učlanjenih u ETC te podatke o aktivnostima Centra te ciljevima daljnjeg djelovanja.

NJEMAČKA KAZALIŠTA

http://www.teaterwelt.de/

Pretražitelj koji posjeduje abecedno kazalo i sadrži sva relevantna kazališta na njemačkome govornome području, njihove repertoare, potrebne kontakte, kao i mogućnost rezervacije karata za pojedine predstave on line.

BERLINER FESTSPIELE

http://www.berlinnerfestspiele.de

FESTIVAL IBEROAMERICANO DE TEATRO DE BOGOTA

http://www.teatronacional.com.co

JERUSALEM ISRAEL FESTIVAL

http://www.festival.co.il/

SALZBURG FESTSPIELE

http://www.salzburgfestival.at

FESTIVAL U AVIGNONU

http://www.festival-avignon.com

Jedan od najvećih i najpoznatijih ljetnih kazališnih festivala na europskom kontinentu posjeduje svoju internet stranicu na kojoj možete saznati program ovogodišnjeg festivala, dobiti informacije o mogućnostima i cijenama smještaja u Avignonu tijekom festivala te rezervirati karte za pojedine priredbe koje se ne zbivaju ne ulici. Stranice imaju i arhivu festivala u kojoj su spomenute značajne grupe što su nastupile na programu festivala priješnjih godina.

FESTIVAL U EDINBURGHU

http://www.eif.co.uk

(Edinburgh International Festival)

http://www.edfringe.com

(Edinburgh Festival Fringe)

http://www.traverse.co.uk (stranica The Traverse Theatra)

(stranica The Traverse Theatra)

http://www.gilded-ballon.co.uk

(stranica The Gilded Ballon Theatra)

Kao i festival u Avignonu, edinburški festival poznat je u kazališnim krugovima a i šire. Njegov program može se naći na raznim web stranicama a osnovne su one Edinburgh International Festivala i Edinburgh Fringe Festivala. Kako pojednia kazališta imaju svoje festivale u okviru Edinburgh Fringe Festivala, a program događanja u Edinburghu je velik i bogat (jazz festival, festival klasične glazbe, filmski festival, književni festival te mnogobrojne izložbe), ove stranice pružit će mnoštvo korisnih linkova i informacija o tim događanjima.

KAZALIŠTE U LONDONU

”Drama and Theater Resource Guide”  http://www.supersummary.com/drama-theater-guide/

Official London Theatre Guide i London Theatre Online su dvije web-stranice na kojima možete naći sve informacije o najnovijim hitovima west Enda te kritičarske osvrte na te predstave. Official London Theatre Guide je home page najopsežnijeg web vodiča po londonskim kazalištima i okokazališnom životu s najavama premijera, ulomcima kritika, propagandnim materijalima, foto-materijalima i mogućnošću rezerviranja ulaznica. Za razliku od ove stranice, London Theatre Online je poslužitelj čija je namjena samo ovo zadnje, iako s njega postoje linkovi i mogućnost dolaženja do iscrpnijih informacija o predstavama koje biste mož- da željeli gledati. British Theatre je home page koja vas može odvesti u pretraživanje svih informacija koje vas o kazalištu u Engleskoj mogu zanimati (pisaca, glumaca, dramskih tekstova, kazališnih kompanija, kazališta, plesa, performansa itd.).

THE SCOTTISH ARTS COUNCIL

http://www.sac.org.uk

Stranica Arts Councila u Škotskoj koja sadrži mnoštvo informacija o fondovima, nagradama, načinima finaciranja kulture u Škotskoj te linkove i informacije o drugim web stranicama namijenjenim svim vrstama umjetnosti.

THE NEW YORK THEATRE WIRE

http://www.nytheatre-wire.com

Želite li posjetiti njujorška kazališta, ovo je web stranica koja će vam pružiti potrebne informacije o premijerama, rezervaciji karata za predstave i svemu što bi vas prije odlaska u kazalište moglo zanimati.

 

LIVE BROADWAY

http://www.broadway.org/league.html

Dok New York Theatre Wire sadrži informacije o Off Broadwayu i dramskim sveučilišnim produkcijama, na Live Broadway stranici naći ćete sve informacije o velikim i skupim brodvejskim produkcijama američkog glazbenog kazališta kao i o dramskim produkcijama u kojima obično glume najveće kazališne zvijezde.

PLAYBILL-ON-LINE

http://www.playbill.com

Jedan od najpoznatijih njujorških kazališnih magazina ima svoju stranicu na kojoj možete pročitati kritike najvažnijih predstava na brodvejskom repertoaru. Pojedine predstave recenzirane su više puta, a osvrti se razlikuju i zbog različitih glumaca koji su se tijekom vremena izmijenili u pojedinim predstavama. Osim kritika, na Playbillovoj stranici možete naručiti suvenire iz New Yorka ili se povezati na neki od dostupnih poslužitelja za rezervaciju i kupnju karata.

SLOVENSKA KAZALIŠTA

http://www.mladinsko.com/

http://www.drama.si/

http://www.dgkts.si/

Tri web-stranice najpoznatijih ljubljanskih kazališta s iscrpnim podacima o sezoni, naslovima i programu. Drama Slovenskog narodnog gledališča, Slovensko mladinsko gledališče u Ljubljani i Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije – DGKTS, koja nisu toliko daleko, su tri vrlo važna slovenska kazališta o čijim se predstavama možete informirati i na webu.

KAZALIŠTE U MAĐARSKOJ

http://www.sinhaz.hu

Portal mađarskih kazališta na kojem možete pronaći sva značajnija kazališta u susjednoj nam zemlji. Pomoć u snalaženju je i poznavanje mađarskog jezika. Samo poneka kazališta u ovom abecednom pretražitelju posjeduju dvojezične stranice (engleski jezik). Jedno od takvih je i najpoznatije budimpeštansko kazalište Katona József Színház. Da biste došli na njegove stranice potrebno je, u nastavku gornje adrese, u kosim zagradama dopisati /katona/.

BERLIN

http://www.berliner-ensemble.de/

http://www.deutsches-theater.berlin.net/

http://www.schaubühne.de/

Jedno od najpoznatijih njemačkih kazališta u nekadašnjem istoč- nom Berlinu, Berliner Ensemble, za travanj 2002. najavljuje premijeru Beckettovih Sretnih dana u režiji Christoffa Wiesingera s Juttom Lampe u glavnoj ulozi. Deutsches Theater u Berlinu jedno je od većih i starijih kazališta ovoga grada dok Schaubühne am Lehniner Platz, nakon gostovanja na Eurokazu, ne treba posebno predstavljati. Više informacija o samim kazalištima i njihovim repertoarima, saznat ćete na ovim stranicama.

LONDON

http://www.pleasance.com

http://www.royalcourttheatre.com

http://www.almeida.co.uk

Tri adrese zanimljivih kazališta u Londonu povezat će vas s recentnim kazališnim događanjima u ovom gradu. Pleasance Theatre u Londonu na svojoj stranici daje vam izbor između Londona i Edinburgha, a istoimeno kazalište u Edinburghu za vrijeme edinburškog festivala jedno je od najposjećenijih mjesta u gradu jer, osim što tamo možete pogledati odlične predstave (Steven Berkoff je u tom kazalištu gotovo stalni gost), u dvorištu kazališta možete nešto pojesti ili popiti uz kvalitetnu živu glazbu. U Almeida Theatreu trenutno se prikazuje Shekespeareov Kralj Lear koji bi, sudeći prema citatu iz The Guardiana na stranici kazališta, trebao biti barem solidna ako ne i izuzetna kazališna predstava. I, na kraju, The Royal Court Theatre i zasluge ovog kazališta za razvoj suvremene engleske drame nije potrebno posebno predstavljati.

OSOBE

http://www.robertwilson.com

Veliki mag kazališne umjetnosti, Robert Wilson, na autoriziranoj internet stanici promovira svoje nove projekte i planove. Iako hrvatska publika nije vidjela niti jednu njegovu predstavu, predava- nje koje je održao prije nekoliko godina na Eurokazu čini ga dovoljno poznatim da ga spomenemo. Jednako jednostavno kao i njega, na internetu možete pronaći informacije o ostalim velikim zvijezdama svjetskog kazališta ako se upustite u avanturu i potragu u virtualnom svijetu Interneta.

PUBLIKACIJE

http://www.yale.edu/drama/publications/theater

Jedan od najpoznatijih američkih kazališnih časopisa, Theater izdaje Duke University Press, a uređuje ga Erika Munk, namijenjen je fenomenima u suvremenom kazalištu koji će obilježiti epohu. Kazalište istočne Europe i zemalja u tranziciji nije uvijek u središtu pozornosti uredničkog kolegija ovog časopisa koji ne izlazi često ali su njegovi prilozi proučavanju suvremenog kazališta vrlo utjecajni u Americi.

http://www.imagi-nation.com

Kazališna biblioteka u kojoj možete pronaći i pomoću koje možete naručiti dramske tekstove svjetskih dramatičara, od grčkih klasika sve do suvremenih autora. Pomoću standardnih pretražitelja (www.yahoo.com, na primjer) na internetu može se pronaći mnoštvo ovakvih stranica pod uvjetom da znate ime autora i tekst koji vas zanima.