Maja Bezjak: Baletna večer da, ali kakva?

Cijena: 90,00 kn

Maja Bezjak
Baletna večer da, ali kakva?

(kritike, eseji, razgovori)

Maja Bezjak nesumnjivo je iznimna ličnost, odnosno “pojava” u hrvatskom baletu; od početka “drugačija”, izvan ili protiv struje. Školovana za glazbenu karijeru ona se po važećim i općeprihvaćenim kriterijima nemoguće kasno odlučuje za balet. Odnosno točnije, što objašnjava njezin elan i aktivizam — balet prepoznaje kao svoje životno poslanje…
Maja Đurinović

Želim se osvrnuti na jedno razdoblje, koje danas kao kritičar baletne umjetnosti pokušavam osvijetliti i ocijeniti, pronaći uzroke zašto baletna umjetnost doživljava danas tako teške dane, tko je krivac da se nije razvila onako, kako su mnogi od nas željeli, zašto je njezin “zlatni vijek” trajao tako kratko?.. (1976.)

Moram napomenuti da još uvijek postoji čvrsto uvriježeno malograđansko shvaćanje o nižoj vrijednosti baletnog poziva spram ostalih profesija. Nije tu samo pitanje materijalne baze baletnog umjetnika koja je isto vrlo presudan faktor, već je to zaostatak zastarjelog odnosa bivšeg društva spram te umjetnosti, koji je naslijedilo današnje potrošačko društvo i još ga više izoštrilo, a faktor ideološkog usmjerenja i podrške u ovoj sferi nematerijalne proizvodnje čini se da je davno podbacio. (1980.)
Maja Bezjak