Maja Đurinović: Taj tvrdoglavi plesni vitalizam

NOVA KNJIGA U BIBLIOTECI KRETANJA

Edicija MALA DVORANA

Maja Đurinović

TAJ TVRDOGLAVI PLESNI VITALIZAM

Osvrti, razgovori, komentari

1992. – 2016.

Taj tvrdoglavi plesni vitalizam, treća knjiga edicije Mala dvorana Biblioteke Kretanja, donosi presjek osvrta, razgovora i komentara plesne kritičarke i povjesničarke Maje Đurinović objavljenih između 1992. i 2016.

Maja Đurinović u pisanje ulazi iz potrebe da kritičarska gesta prati onu koreografsku – u suvremenosti, u eksperimentu, u kontekstu, u izvedbenosti i u vrijednostima koje promiče. Plesački školovana u Školi za ritmiku i ples, a umetnički sazrela u širokom i avangardno – intelektualnom miljeu KASP-a Milane broš, ona plesu pristupa plesački proživljenom, povijesno usidrenom, gledateljski otvorenom i jezično bogatom gestom.

Kroz više od 25 godina pisanja o predstavama Maja Đurinović radoznalo i pomno prati igru stalno novih koreografskih strategija i izvedbenih pristupa koje nove generacije uvode u suvremeni ples, a ispod umjetničkog ludizma ili intelektualne discipline traga za dubokim i univerzalnim ljudskim vrijednostima.

Volim ples jer je uzbudljiv i uvijek drukčiji. Kao i život u kojem ne možeš dvaput zagaziti u istu vodu. I dok traje, ne predaje se: i strastven i medititivan, kao erupcija ili samo disanje, mudar i emotivan, nježan ili brutalan. Tjelesan kao znoj i radoznao kao misao, u osobnoj ljubavnoj igri duha i tijela… (2007.)

Cijena knjige je 100 kn, a može se naručiti putem e-maila hc-iti@zg.t-com.hr ili kupiti na prodajnim mjestima u Zagrebu:
Knjižara Ljevak
AGM
Zagrebački plesni centar

Knjigu je moguće putem e-maila hc-iti@zg.t-com.hr zatražiti u e-pub formatu po cijeni od 50 kn.