Ovogodišnja Međunarodna dramska kolonija „Od teksta do predstave“ u organizaciji Hrvatskog ITI centra u Grožnjanu odvija se u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien i u sklopu projekta New Stages Southeast. 
U Grožnjanu će od 3. do 10. srpnja rezidencijalno boraviti dvoje stranih autora: Hrvatski centar ITI je preko natječaja odabrao Ionuta Sociua iz Rumunjske koji će s iskusnim dramskim piscem Ivorom Martinićem (Zagreb/Barcelona) dalje razvijati svoj tekst i Irena Parezanović iz Srbije za čiji će se dramski tekst prirediti scensko čitanje koje će u rujnu biti predstavljeno i u Zagrebu.

Međunarodna dramska kolonija «Od teksta do predstave» kontinuirano se održava od 1999. godine, a predsjednica Hrvatskog centra ITI, Željka Turčinović, ističe kako je program pokrenut s ciljem provjere i promocije inozemnih i domaćih tekstova u obliku scenskog čitanja koje ima ambijentalne značajke jer se uprizorenja događaju u živopisnim eksterijerima Grožnjana.

New Stages Southeast višegodišnji je međunarodni projekt Goethe-Instituta koji podupire dramsko stvaralaštvo i spaja mlade autore i kazalištarce iz jugoistočne Europe i Njemačke kako bi razmijenili iskustva te razvijali nove tekstove na aktualnim temama. Na projektu sudjeluju dramski pisci iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Rumunjske, Srbije i Cipra.
Projekt New Stages Southeast je u Hrvatskoj  započeo 2021. godine kada je Goethe-Institut okupio petero mladih dramskih autora koji su tijekom godine uz mentorstvo dramskog pisca Ivora Martinića i kroz sudjelovanje na međunarodnim radionicama pisali i dovršavali svoje nove tekstove.
 

Ionut Sociu, rođen 1984., rumunjski je dramski pisac i novinar Scene9 sa sjedištem u Bukureštu. Diplomirao je na Državnom sveučilištu za kazalište i film u Bukureštu, a potom je studirao i na sveučilištu Bard College Berlin gdje se posvetio književnosti. Kao dramski pisac od 2015. radi na različitim projektima u Rumunjskoj, a drame su mu igrane u Bukureštu, Temišvaru, Craiovi, Constanti u Novom Sadu. Njegov rad bogat je i raznolik, te obuhvaća djela koja istražuju nove jezične i multimedijalne strategije, pa sve do novih interpretacija grčkih tragedija.

Irena Parezanović rođena je 1997. godine u Užicama i odrastala u Požegi. Studij dramaturgije na Fakultetu dramskih umjetnosti završila je 2020. godine.
Piše knjige za djecu i mlade, a napisala je i tekstove za predstave “Ne idi od kuće” (izvedeno u kazalištu mladih DADOV) te “Natrag u more, dalje od ostrva” (izvedeno u Malom pozorištu Duško Radović). Potpisuje dramaturgiju za predstavu “I to se zove ljubav” u Narodnom pozorištu Užice. Pisala je filmske kritike za portal Filmoskopija, radila u Akademskom filmskom centru Doma kulture Studentski Grad, autorica je više scenarija za igrane i eksperimentalne filmove.
Irena je osim toga i glazbenica, te članica benda Rer’Ižu. Trenutačno pohađa diplomski studij dramaturgije.