Od 11. – 17. 07. 2011. u  Grožnjanu se održava Međunarodna dramska kolonija ‘Od teksta do predstave’ u organizaciji Hrvatskog centra ITI

Predstavljanje radionice tj. javno čitanje tekstova bit će u nedjelju 17. 07. 2011.

PROGRAM

OGREBOTINE u 18,30 sati
Autorica –  Olja Lozica (Hrvatska)

Redatelj –  Boris Liješević
Glumci – Žarko Potočnjak, Mirna Medaković, Dunja Fajdić, Mia Krajcar, Goran Smoljanović, Danijel Radečić

TERAPIJA u  20 sati
Autor –  Jordan Cvetanović (Srbija)

Redateljica – Anja Maksić Japundžić
Glumci –Kristijan Potočki, Tomislav Krstanović, Petra Težak, Amanda Prenkaj, Petar Cvirin
ULAZ JE SLOBODAN!

VIŠE O MEĐUNARODNOJ DRAMSKOJ KOLONIJI:

CILJEVI KOLONIJE

Dramska kolonija Od teksta do predstave jedan je od programa Hrvatskog centra ITI. Pokrenut je 1999. godine s ciljem provjere i promocije inozemnih i domaćih tekstova u obliku scenskog čitanja.

Hrvatska strana predstavlja mlade i neafirmirane dramske pisce, dajući im priliku da rade na postavljanju teksta s profesionalnim glumcima i redateljima, te da provjere mogućnosti uprizorenja teksta na sceni.

Koncertna čitanja imaju ambijentalne značajke jer se uprizorenja događaju u živopisnim eksterijerima.

Temelj dosadašnje suradnje Hrvatske i stranih zemalja bio je reciprocitet, pa su tako, zahvaljujući ovoj Koloniji, naši suvremeni pisci i njihove drame već predstavljeni u SAD i Grčkoj (Miro Gavran), Češkoj ( Lada Kaštelan), Indiji i Čileu (Filip Šovagović), Slovačkoj (Tena Štivičić) Meksiku i Čileu ( Elvis Bošnjak), Čileu (Ivan Vidić, Dubravko Mihanović, Ivana Sajko), Rusiji (Mate Matišić).

O OVOGODIŠNJOJ DRAMSKOJ KOLONIJI

Iti-jeva dramska kolonija i ove godine održat će se na novom mjestu radnje – istarskom gradiću Grožnjanu, a nakon jednogodišnje pauze ugošćavanja stranih kazalištaraca ponovno će zaslužiti pridjev «međunarodna». Ovoga puta gosti dolaze iz Srbije, pa će se srpski redatelj Boris Liješević okušati u postavljanju teksta svoje vršnjakinje iz Hrvatske, dramatičarke Olje Lozice, a Zagrepčanka Anja Maksić Japundžić postavit će dramu srpskog pisca Jordana Cvetanovića. Mlada, ali već renomirana ekipa pisaca i redatelja, uz uvijek maksimalno zainteresiranu glumačku ekipu sastavljenu od prekaljenih profesionalaca i talenata u usponu, i ove godine jamči potentno propitivanje mogućnosti scenskih uprizorenja tekstova mladih dramatičara, ovoga puta biranih po regionalnom ključu.

O SUDIONICIMA

DRAMATIČARI

OLJA LOZICA

Olja Lozica, rođena 15.4.1982. u Beogradu. Osnovnu i srednju školu završila u Korčuli. Diplomirala dramaturgiju 2006. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Kao dramaturginja i asistentica režije radila na produkcijama u raznim kazalištima (HNK Zagreb, HNK Split, ZKM, Teatar EXIT, Teatar &TD, Kazalište Trešnja, itd.) Od 2006. do 2011. radila kao vanjski suradnik na odsjeku glume (ADU, Zagreb). Do sada primila nagrade: Fabriqué en Croatie (2007.) za dramu Ogrebotine, Marul (2009.) za dramaturšku obradu u predstavi Najbolja juha! Najbolja juha!, Umjetnik naroda moga (2010.) za dramatizaciju predstave Smij i suze starega Splita, Nagradu hrvatskog glumišta (2010.) za dramatizaciju i adaptaciju predstave Smij i suze starega Splita, Marul (2011.) za režiju predstave Reces i ja.

JORDAN CVETANOVIĆ

Jordan Cvetanović (1982, Nikšić) je diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Napisao je zbirku priča „Priče za tešku noć, uspavanka za odrasle“ (Prosveta, 2003), koja je prevedena na slovenski i objavljena 2007. (Škuc, Ljubljana). U nikšićkom Gradskom pozorištu izveden je njegov komad „Pretis lonac (komad za ponijeti)“ 2003. u režiji Dragana Marinkovića, a godinu dana kasnije isti komad je imao i premijeru na talijanskom jeziku na festivalu „Glumci traže pisca“ u Rimu. Drama „Dilovanje emocija (analni rodoslov)“ doživjela je javno čitanje u Kulturnom centru Reks, 2006. u režiji Milana Đukanovića, a iste godine je objavljena u časopisu „Scena“( br. 2, 2006). U ožujku 2009. u beogradskom kazalištu Atelje 212 uspješno je postavljen njegov komad „Terapija“ u režiji Gorana Markovića. Njegov komad „Simptomi (komedija o bolesnom društvu)“ osvojio je prvu nagradu u okviru natječaja „Novi dramski tekst“ Narodnog pozorišta u Subotici. Cvetanović objavljuje tekstove i kolumne u nekoliko časopisa u Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori. Živi u Beogradu.

REDATELJI

BORIS LIJEŠEVIĆ

Rođen u Beogradu 1976. Gimnaziju završio u Budvi.

1999. apsolvirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na grupi za srpsku književnost i jezik.

2004. diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2004. gdje radi kao asistent na katedri za intermedijalnu režiju.

Kao asistent režije radio na predstavama Jagoša Markovića, Bora Draškovića, Ljuboslava Majere, Omar Abu el Ruba. Nekoliko godina sarađivao na predstavama Tomija Janežiča.

2005 kao stipendista Gete instituta učestvovao na skupu “Forum junger Buhenangehoeriger”  u sklopu festivala “Theatertreffen” u Berlinu.

Živi i radi između Beograda, Novog Sada i Budve.

Nagrade:

Sterijina nagrada za autorski projekat predstave „Čekaonica“ 2010

Nagrada „Ardalion“ za istraživački rad u predstavi „Čekaonica“ 2010

Godišnja nagrada pozorišta Atelje 212 za režiju predstave „Čekaonica“ 2010

Godišnja nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta za predstavu „Elijahova stolica“ 2011

Nagrada „Ljubomir Muci Draškić“ za režiju predstava „Čekaonica“ i „Elijahova stolica“ 2011

ANJA MAKSIĆ JAPUNDŽIĆ

Rođena je 1978. u Zagrebu. Maturirala je Klasičnu gimnaziju, a nakon apsolventure na odsjecima za latinski jezik i rimsku književnost, komparativnu književnost i teatrologiju Filozofskog fakulteta diplomirala je kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Godine 2005. boravi na Indiana University of Pennsylvania u sklopu programa studentske razmjene između tog sveučilišta i ADU. Sudjelovala je na brojnim domaćim i stranim kazališnim radionicama i seminarima, bavila se dramskom pedagogijom, režirala nekoliko dramskih i plesnih predstava, jedan kratki film i nekoliko sinkronizacija dugometražnih animiranih filmova. Koautorica je Dijaloga o Gavelli, knjizi posvećenoj teoriji glume Branka Gavelle. Bila je stipendistica zaklade Nikola Batušić i dobitnica Rektorove nagrade za kazališnu predstavu Lutkina kuća/Zmija mladoženja premijerno izvedenu u Teatru &TD, a zatim i u sklopu festivala Eurokaz 2008. godine. Kazališnu režiju je diplomirala u ožujku 2010. autorskism projektom Njarabum prema nadrealističkim tekstovima Radovana Ivšića u koprodukciji Eurokaza i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Predstava Drama o Mirjani i ovima oko nje Ivora Martinića u njenoj režiji otvorila je jubilarnu stopedesetu dramsku sezonu 2010/2011. Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

O ORGANIZATORU:

Hrvatski centar ITI osnovan je 1994. godine kao neprofitna, strukovna organizacija koja  djeluje ne samo kao informacijski servis za kazalište nego i kao mjesto organizacije programa za međunarodnu kazališnu suradnju. Sve o tome možete naći na web stranicama Centra: hciti.hr

Naš Centar izdavač je časopisa (Kazalište, Kretanja), publikacija za promociju hrvatskog kazališta i plesa (Croatian Theatre, Guide to Croatian Dance) i teatrologijske i dramske biblioteke Mansioni. Osim Međunarodne dramske kolonije, organizatori smo programa Hrvatski Showcase, te obilježavanja Svjetskog dana kazališta i plesa u Hrvatskoj.

Organizatori programa:

Željka Turčinović, predsjednica Hrvatskog cetnra ITI

Matko Botić, voditelj programa HC ITI

Potporu programu dali:

Ministarstvo kulture RH i

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport – grada Zagreba.

Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu