Ovogodišnja Međunarodna dramska kolonija Od teksta do predstave u organizaciji Hrvatskog ITI centra održat će se od 14. do 19. rujna 2020. godine u suradnji sa zagrebačkim Teatrom &TD.

Riječ je o projektu koji se kontinuirano od 1999. godine održavao početkom srpnja u istarskom gradu umjetnosti Grožnjanu no zbog ovogodišnje nepovoljne situacije izazvane koronavirusom organizator događanja odlučio se preseliti program u Zagreb. Riječ je o rezidencijalnom projektu koji u procesu rada stavlja fokus na dramskog pisca i dramski tekst, a ove godine ostvarena je suradnja s poljskom spisateljicom Malinom Przeṡlugom čiji je dramski tekst Nježnost s poljskoga na hrvatski jezik prevela Jelena Kovačić.

Od 14. do 19.rujna poljska spisateljica i mlada kazališna redateljica Rajna Racz radit će na scenskom čitanju navedenog dramskog teksta.

Voditeljica programa Međunarodna dramska kolonija i predsjednica Hrvatskog ITI centra Željka Turčinović ističe kako je program pokrenut s ciljem provjere i promocije inozemnih i domaćih tekstova u obliku scenskog čitanja. Hrvatski ITI centar od 2018. godine razvija kazališnu suradnju s Poljskom u obliku prevođenja drama, organiziranja gostovanja predstava, recipročne promocije dramskog i kazališnog stvaralaštva. „Posebno treba istaknuti trud i rad naše stalne poljske suradnice Gabriele Abrasowicz kojoj možemo zahvaliti što je 2019. godine izdana antologija suvremenih hrvatskih drama na poljskom jeziku te koja je uz suradnju s Jelenom Kovačić izabrala dramu Nježnost autorice Maline Przeṡluge“ zaključuje Turčinović.

Scensko čitanje drame Nježnost autorice Maline Przeṡluge održat će se u subotu, 19.9.2020., u 19.30 sati, u atriju Teatra &TD u izvedbi glumaca Andrije Kopčoka, Ive Šimić Šakoronje, Ive Kraljević, Ivana Pašalića i Romine Tonković.

Nakon scenskog čitanja održat će se okrugli stol na temu poljskog i hrvatskog suvremenog dramskog stvaralaštva na kojem će gostovati dramska spisateljica Malina Przeṡluga, dr.Gabriela Abrasowicz, autorski tim scenskog čitanja, a razgovor će moderirati Željka Turčinović.

Program će se održati poštujući sve epidemiološke preporuke.

Kratki životopis autorice drame:

MALINA PRZEŚLUGA (rođena 1983.) – poljska spisateljica, dramska spisateljica i dramaturginja u Teatru Animacije u Poznanju. Diplomirala je kulturne znanosti na Sveučilištu A. Mickiewicz u Poznanju. Piše za djecu, mlade (za knjigu Ziuzia dobila je nagradu„Knjiga godine”poljske sekcije IBBY), a u posljednje vrijeme također za odrasle. Njezini dramski tekstovi tiskani su u seriji Nove drame za djecu i mladež, u časopisu „Dijalog”, te izvođeni u lutkarskim i dramskim kazalištima u cijeloj Poljskoj.

Njezina najvažnija dramska djela su: Predsjednikovo odijelo,Tišina, Zvijer, HrčakTigar,Napuštena kuća, Zmajevi, Nježnost,Dođi popričati, Nema.

Malina Prześluga je dobitnica niza prestižnih nagrada i priznanja na državnim natječajima, npr. na „Natječaju za kazališnu umjetnost za djecu i mlade”, „Metafore stvarnosti”, „Kontakt nezone”, na „Državnom natječaju za uprizorenje poljske suvremene drame”.