MEĐUNARODNA DRAMSKA KOLONIJA U GROŽNJANU 2024. 

Otpočela je ovogodišnja Međunarodna dramska kolonija Hrvatskog centra ITI u Grožnjanu.

Dvadeset i peti po redu rezidencijalni program ovoga će se puta realizirati od 30. lipnja do 7. srpnja i to kroz dvije aktivnosti – Od teksta do predstave, usmjerene na poticanje i stvaranje prilika za suradnju domaćih kazališnih redatelja i izvedbenih umjetnika s međunarodnim suvremenim dramatičarima, te Drama u prijevodu, usmjerene promociji hrvatske dramatike u svijetu te poticanju susreta i suradnje domaćih dramatičara s inozemnim književnim prevoditeljima.

U okviru prve, ostvarene u suradnji s Jordanskim centrom ITI, sudjeluju kazališna redateljica i dramaturginja Nina Bajsić koja, u suradnji s glumicom i glazbenom umjetnicom Majom Posavec, tijekom sedmodnevnog boravka priprema i oblikuje javno scensko čitanje dramskog teksta Izrada torte gostujuće jordanske književnice i dramske spisateljice Samihe Khrais. Rezidenciji se pridružila i jordanska kazališna umjetnica i redateljica Khraisine drame, Majd Alqasas, koja, uz predstavljanje tendencije tamošnjeg suvremenog kazališta, doprinosi intersekcijskom razumijevanju, kontekstualnom potencijalu te prilagodbi dramskog predloška.

Aktivnost Drama u prijevodu zamišljena je kao višednevni susret domaćeg dramskog autora s inozemnim književnim prevoditeljem tijekom kojeg dvojac surađuje na pripremnoj fazi prijevoda izabranog dramskog teksta. Tako, ovom prilikom, austrijska književna prevoditeljica Rebekka Zeinzinger surađuje s dramatičarem Vidom Hribarom na pripremi prijevoda njegove drame Nikaragva na njemački jezik. Cilj rezidencije, ostvarene u partnerstvu s Društvom hrvatskih knjiženih prevodilaca, jest nizom razgovora omogućiti uzajamni podrobniji uvid u specifičnosti autorovog rada i dramskog izraza, kao i u prevodilački senzibilitet i osobitosti procesa književnog prevođenja, za što kvalitetniji konačni prijevod drame planiran krajem 2024. godine.

Rezidencijalni program Međunarodne damske kolonije kulminirat će javnom izvedbom Khraisine monodrame Izrada torte u formi scenskog čitanja (na hrvatskom jeziku), u režiji Nine Bajsić te izvedbi Maje Posavec, koja će se održati u subotu, 6.7., s početkom u 19 h u prostoru grožnjanske gradske lože.

Međunarodna dramska kolonija  kontinuirano se održava od 1999. godine u organizaciji Hrvatskog centra ITI, a podržana je od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.