Međunarodna dramska kolonija

Ovaj projekt započeo je 1999. godine, a održava se u prvoj polovici srpnja svake godine srednjovjekovnom istarskom gradiću Motovunu. Osnovna ideja i cilj pokretanja Kolonije je provjera novih stranih i domaćih dramskih tekstova u obliku „stage readinga“ te uspostavljanje suradnje između Hrvatske i drugih zemalja kroz razmjenu tekstova i promociju dramskih autora.

Temeljni zadatak Kolonije jest rad na postavljanju teksta i provjeravanje njegove sceničnosti, a rezultati rada se prikazuju kao javno čitanje, bez kostimografije i scenografije. Glumci drže tekst u rukama, izrežirani su odnosi među likovima, definirani karakteri, a rad se može okarakterizirati kao „radionica“ kojoj je važniji proces nego rezultat koji prolazi tekst na putu od literarnog do kazališnog. U radionici Kolonije sudjeluju dramski pisci, profesionalni glumci i redatelji te studenti glume s umjetničkih i dramskih akademija u Hrvatskoj. Svake godine radi se tekst jednog još neafirmiranog hrvatskog autora te jedan ili dva strana autora. Do sada su gosti Kolonije bili: Češka, SAD, Slovačka, Slovenija, Mađarska, Meksiko, Finska, Izrael, Island, Rusija, Indija, Italija, Švicarska, Belgija, Čile, Švedska i Grčka.

Jedan od ciljeva Kolonije je i reciprocitet, odnosno razmjena pisaca i redatelja pa sudjelovanjem u Koloniji, strani partneri nastoje osigurati predstavljanje hrvatskog autora i njegovog dramskog teksta u svojoj zemlji pod istim uvjetima kao što je Hrvatski centar ITI omogućio izvedbu dramskog teksta u Hrvatskoj. Reciprocitet je već ostvaren sa SAD-om, Češkom, Slovačkom, Meksikom, Indijom, Grčkom, Čileom i Belgijom.

DVD film: Motovun 08