Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2004.

MEÐUNARODNA PORUKA 2004.

Ples je izvorni i najdrevniji nacin ljudskog izražavanja. Putem tijela i govora tijela ples je cvrsto povezan kako s emocionalnim tako i s duhovnim svijetom.

Ples tvori srž tradicijske kulture australskih izvornih naroda, poput kakve posvecene carolije. Cvrsto urastao u tlo, povezan je sa samom dušom Majke Zemlje. Ne prepustite li se plesu, ne možete mirno krenuti u lov. On je neodvojiv dio ljudske egzistencije.

Kad pocnem raditi na novom plesnom djelu, od plesaca tražim da progutaju i probave sjeme tradicije kako bi osjetili u njemu sadržani kôd, jer je to jedini nacin da duh tradicije uspješno prenesemo suvremenom svijetu.

Ples je univerzalni jezik. On utjelovljuje ljudski identitet i slavi ljudsku duhovnost. Ples je umjetnicko srce bratstva medu ljudima. On je posveceni univerzalni lijek.

Stephen Page (Australija), koreograf,umjetnicki direktor Bangarra Dance Theatrea

(Prevela Zdenka Drucalovic)

HRVATSKA PORUKA ZA SVJETSKI DAN PLESA
29. travanj 2004.

Ples je početni i završni stih poeme o svijetu u vječitom kretanju. Dok se u govoru često ispomažemo gestom ili kretnjom, govor tijela, ogoljen do same srži izričaja, lišen verbalne ili bilo kakve druge pomoći, prepušten je samome sebi. I zato mora biti jasan, sveobuhvatan, sugestivan i nadasve emocionalan. Tako ga barem ja doživljavam. U tome je i izazov, i radost i bol baletne umjetnosti, koja samo svojim najvišim dometima pronalazi put do najdubljih slojeva ljudske duše. Ako je ljudsko tijelo doista najsavršenija forma kreirana od postanka svijeta do danas, a upravo mu kretanje udahnjuje život, pustimo ga neka govori. Neka putuje svemirom i nalazi put do srodnih bića: tako je bilo na početku, tako će biti sve dok je plesa i svijeta.

Irena Pasarić