Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2006.

MEĐUNARODNA PORUKA 2006.
Ples ne zahtijeva ni pero ni kist.
Jedino neophodno sredstvo, ljudsko je tijelo.
Tko zna plesati, zna hodati.
Ples traži potpuno predavanje od onih koji se njime počinju baviti. Potrebna je snažna volja da bi se slijedilo dugo i teško naukovanje. Ali, ta askeza oblikuje karakter jednako tako kao što čini gipkima udove. A ples vraća stostruko onima koji ulažu napor po-svećujući mu se. Nikakva sloboda ne da se usporediti s onom koju daje majstorstvo duha i tijela.
Za nas, Kmere, u svome najsavršenijem obliku ples je također način približavanja bogovima. Ples postaje molitvom. On postaje neizbježan obred u probitku svijeta, uzdiže nas do nadnaravnog.
Na ovogodišnji Međunarodni dan plesa, omogućeno je plesačicama Kraljevskog baleta Kambodže da budu posrednice za sve nas. Plešući, pomažemo posvemašnji napredak u Toleranciji toliko važnoj za naš Humanitet u ovoj 2006. godini.

Njegovo kraljevsko veličanstvo NORODOM SIHAMONI od Kambodže (1953), profesor klasičnog plesa, umjetnički pedagog, danas kralj Kambodže S francuskoga prevela: Katja Šimunić

HRVATSKA PLESNA PORUKA 2006.
Za mene je ples oduvijek bio ljubav, religija, psihoterapija, smisao života, tako da me je čudila rečenica “što još radiš osim što plešeš”, kao da ima mjesta za bilo što drugo ili bilo koga drugog.
SNJEŽANA ABRAMOVIĆ, plesačica, koreografkinja suvremenog plesa