Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2011.

Međunarodni odbor za ples ITI-ja

 predstavlja

Poruku za Međunarodni dan plesa 2011.

Anne Terese De Keersmaeker

 

Biografija

Anne Teresa De Keersmaeker završila je plesnu školu MUDRA te umjetničku školu Tisch u New Yorku. Godine 1980. stvorila je Asch, svoje prvo koreografsko djelo, a 1982. koreografiju Faze, četiri pokreta na glazbu Steva Reicha, jedno od najutjecajnijih koreografskih djela tog razdoblja. Godine 1983. De Keersmaeker je osnovala ansambl Rosas i stvorila djelo Rosas pleše Rosas. U svojem se radu usredotočuje na odnos između plesa i glazbe. Koristi glazbu kompozitora iz različitih razdoblja. Dok je sjedište Rosas bilo u La Monnaie (1992.-2007.) De Keersmaeker je režirala i velik broj opera. Odnos između plesa i riječi još je jedna nit vodilja kroz cijeli njezin opus. Njezine nedavne produkcije karakterizira suradnja s vizualnim umjetnicima. Godine 1995. osnovala je P.A.R.T.S., plesnu školu u suradnji s La Monnaie.

Poruka

Mislim da ples slavi ono što nas čini ljudima.

Kad plešemo, na vrlo prirodan način koristimo mehaniku našeg tijela i svih naših osjeta da bi izrazili radost, tugu, stvari do kojih nam je stalo. Ljudi su uvijek plesom slavili ključne trenutke života i naša tijela nose uspomenu svih mogućih iskustava. Možemo plesati sami i možemo plesati zajedno. Možemo dijeliti što nas čini istima, što nas čini različitima.

Za mene je ples način razmišljanja. Kroz ples utjelovljujemo najapstraktnije ideje i tako otkrivamo što ne možemo vidjeti, što ne možemo imenovati.

Ples je poveznica između ljudi, veza između neba i zemlje. U našim tijelima nosimo svijet. Mislim da je u konačnici svaki ples dio veće cjeline, ples koji nema ni početka ni kraja.

Poruku s engleskog prevela: Jasenka Zajec