Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2013. - hrvatska poruka

Irma Omerzo, plesačica, koreografkinja i plesna pedagoginja

Već od prvih dana nakon rođenja, kroz pokret, vođeni radoznalošću učimo o sebi i okolini, puno prije prvog osmijeha i prvih riječi.
U prvim godinama života nastavljamo s istraživanjem tijela, njegovih mogućnosti i granica. Kroz igru uživamo u pokretima valjanja, puzanja, prekobicavanja, dubljenju na glavi, neumornom skakanju i trčanju. Kad reagiramo na glazbu u prvim pokušajima ritmiziranog plesa okolina nas bodri s mnogo simpatija.
No vrlo brzo nakon toga još tokom djetinjstva ta nevjerojatna tjelesna ekspanzija biva sve više i više potisnuta u drugi plan jer „mora se“ mirno sjediti, mirno stajati, ujednačeno hodati i što prije pokoriti se svijetu odraslih. Svijetu u kojem se ne pleše bilo kako i bilo kada. Svijetu u kojem se pleše samo u rijetkim prilikama.
Ako se ovoj standardnoj priči o odrastanju uspijete na tren oduprijeti, pronaći trag onog zatomljenog dječjeg u sebi i zaplesati malo bez posebnog povoda, učinit ćete nešto posebno za vas same a možda time i potaknete ljude oko sebe da učine isto.
Možda je upravo Dan plesa pravi dan da s takvim pokušajem počnete?!

Irma Omerzo_biografija

Irma Omerzo rođena je 1969. u Zagrebu gdje trenutno živi.
Od 1989.-1991. plesno obrazovanje stječe na Centre Nationale de Danse Contemporaine (CNDC Angers) u Francuskoj. Od 2009.-2012. polaznica profesionalnog edukacijskog programa Feldenkrais metode na Accord Mobile u Parizu pri Myriam Pffefer.
Nakon suradnje na projektima koreografa Andy Degroat-a u Francuskoj, član je kompanije DCA (1993.-2001.) pod umjetničkim vodstvom Philippea Decoufléa gdje pleše u projektima: Petites pièces montées, Denise, Decodex, Cérémonie de Festival de film à Cannes, Abracadabra, Triton 2ter, Shazam. Na predstavama Shazam, Cyrk 13 i Tricodex radi kao asistentica koreografa i režisera P. Decoufléa u Francuskoj. Od 2003.-2005. članica je plesne kompanije F.V. u Francuskoj pod umjetničkim vodstvom Francois Verreta te pleše u projektu Chantier Musil.
Osnivačica je umjetničke organizacije MARMOT (2001.) čiji projekti postaju sve popularniji na međunarodnoj plesnoj sceni gdje nerijetko po prvi puta predstavlja hrvatski ples. Autorica je cjelovečernjih plesnih predstava: Meteo (2012.), Tehnika (2011.), Ništa (2010.), Vizita (2009.), Treći kratki program – Trisolistice (2008.), Odijelo ne čini čovjeka (2008.), Foto-plession (2007.), Kratki program br.1 (2006.), Eurovizija (2005.), “Meni ti to nije baš…” (2003.), Mi-Nous (2001.).
Autorica je plesnih filmova: Plesati sa… (2012.), U očekivanju Nikole (2009.), Trisolistice (2008.), U našem gradu (2003.), Zašto volim ples (2002.).
Autorica je za ples angažiranih konceptualnih projektata: Jedna čudna vrsta, Anketa o plesnoj publici, Prostor za ples, Sve po 10 kuna i plesno istraživačkog programa Nastavimo s kretanjem.
S Damirom Bartolom Indošem i Vili Matulom koautorica je kazališnog performansa Njihanje (2001.) te Tko si ti i odkud ti pravo (2011.). Surađuje s likovnim umjetnicima: s Igorom Grubićem kao koreografkinja na internacionalno nagrađivanom video umjetničkom radu East side story i s Borisom Greinerom na eksperimentalnim filmovima Novembar i Tajni agent L. Flint. Suradnica je za pokret i ples na mnogobrojnim dramskim i dječjim kazališnim predstava u režiji Roberta Waltla, Mislava Brečića, Senke Bulić, Zlatka Svibena, Olivera Frljića, Aleksandra Popovskog…
Dobitnica je strukovne nagrade UPUH-a 2011. za koreografski i pedagoški rad, za zalaganje s ciljem poboljšanja statusa suvremenog plesa i plesača, a povodom desetogodišnjice djelovanja umjetničke organizacije MARMOT. Dobitnica je posebne nagrade “Zlatni smijeh” na danima satire 2012. za koreografiju predstave “Prolazi sve” u režiji Olivera Frljića.
Već dugi niz godina kroz radionice i satove suvremenog plesa bavi se i pedagoškim radom u hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, USA, Japan, Slovenija, Ukrajina, Estonija…).
Kao nadopunu stručnog znanja o tijelu i njegovim mogućnostima služi se Feldekrais metodom koju primjenjuje u svom radu te u edukaciji plesnih i drugih scenskih umjetnika diljem Hrvatske. Kao certificirani pedagog redovito vodi ATM i FI satove te intenzivne radionice Feldenkrais metode.