Međunarodni dan plesa

● O MEĐUNARODNOM DANU PLESA

Jedna od glavnih zadaća Međunarodnog plesnog odbora (International Dance Committee) koji djeluje pri svjetskom ITI- ju je stvaranje okvira za dijalog i suradnju velike svjetske plesne zajednice te promicanje plesne umjetnosti i jačanje njezinog kulturnog i političkog položaja na međunarodnoj razini. IDC s tom je namjerom 1982. godine ustanovio i Svjetski dan plesa koji se obilježava svake godine 29. travnja.

Taj dan slavi uspomenu na rođendan jednog od najvećih plesnih reformatora Jean Georges Noverrea, začetnika modernog baleta. Svake godine na taj se dan diljem svijeta šalje poruka poznate osobe iz svijeta plesa, a među autorima poruka do sada su pored ostalih bili i Robert Joffrey, Chetna Jalan, Merce Cunningham, Hans van Manen, Murray Louis, Maja Pliseckaja, Maurice Bejart, William Forsythe i dr.

Osnovna ideja Svjetskog dana plesa je da se na taj dan podsjeti javnost na ovaj umjetnički oblik te uživa u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

● MEĐUNARODNI DAN PLESA U HRVATSKOJ

Hrvatska se više puta pokušala pridružiti međunarodnom slavlju, ali tek od 1999, kada akciju pokreće neformalna plesna grupa LLINKT!, Dan plesa se kontinuirano obilježava i u našoj zemlji te postaje priznatim i opće prihvaćenim događajem.

Plesni odbor Hrvatskog centra ITI, koji je osnovan u lipnju 2000, preuzeo je organizaciju proslave i distribuiranja plesne poruke po Hrvatskoj. Čita se međunarodna i nacionalna poruka. Ovu potonju pisala su istaknuta imena hrvatske plesne scene poput Milka Šparembleka, Milane Broš, Sonje Kastl, Mirne Žagar, Irene Pasarić, Staše Zurovca, Snježane Abramović, Almire Osmanović, Ivica Boban, Maja Bezjak, Vera Maletić …

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2019.

U početku bijaše pokret… I još od osvita čovječanstva ples je bio snažno sredstvo izražavanja i slavlja, pojavljuje se na muralima egipatskih faraona i do dana današnjeg nadahnjuje tvorce plesa. Plesom su se zazivali brojni bogovi i božice plesa sa svime što predstavljaju značenjski i konceptualno

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2018.

Bit je plesa postojanje u sadašnjosti. Osluškivanje dometa osjeta i prepuštanje tom osluškivanju koje će pokrenuti sve osjećaje, forme i sadržaje. Da, nikada ne smijemo smetnuti s uma odakle smo došli.

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2016. – hrvatska poruka

„Plesači su glasnici bogova”, citiram Marthu Graham koju su zvali majkom modernog plesa. Iza njezinih riječi stoje mudrost i nevjerojatna snaga, jer gledajući umjetnost kao što je ples katkad mi pada na pamet misao da svatko od tih predivnih bića izgleda kao nekakav svevišnji poslanik koji se na trenutak spustio među nas.

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2017.

Postala sam plesačica jer sam željela letjeti. Nadilaženje sile teže oduvijek je bilo nešto što me pokretalo. Ne postoji tajno značenje u mojem plesu. On je duhovna vježba u fizičkom obliku.

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2017. – hrvatska poruka

Plešem od sedamnaeste godine. Kada to kažem, mislim na profesionalni ples, jer mi se čini da moje tijelo pleše oduvijek. Oblici plesanja mijenjaju se kod plesača tijekom života, ali nikad ne prestaju. Ne želim brojiti piruete, ne želim razmišljati o dilemama

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2016.

KARAKIA (Molitva) dodirnuti svemir izvor naše božanskosti osvjetljavajući lice predaka tako da možemo vidjeti našu djecu tkani gore, pokraj, dolje sjedinjeni svi u našem tijelu i kostima i sjećanju Zemlja se okreće ljudi masovno migriraju kornjače se okupljaju u tihoj pripremi srce je ozlijeđeno plešimo pokret ljubavi pokret pravde svjetlo istine

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2015. – hrvatska poruka

Ples je drevna i uzvišena umjetnost koja ne poznaje granice, emotivna i imaginativna, čini nas slobodnima. Ples govori univerzalnim jezikom. Plesačevo tijelo ulazi u dijalog s gledateljem, stvara svijet zajedničkih preokupacija, žudnji, mijenja prag osjetilnosti.

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2015.

Carmen Amaya, Valeska Gert, Suzushi Hanayagi, Michael Jackson… jedinstveni ples. Ne bih mogao dešifrirati njihove plesne stilove … vidim ih kao turbine koje proizvode energiju što me navodi da pomislim na važnost koreografije energije onoga koji pleše. Naravno da koreografija nije važna, nego upravo ta energija, vihor koji ona stvara.

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2014.

Svaki je umjetnik ponosan na svoju umjetnost. Svaki umjetnik će uvijek braniti umjetnost, susret s kojom je obilježio njegov život. Zbog onoga što je našao i izgubio, i zbog čega osjeća snažnu želju dijeljenja s drugim, bilo da se radi o odjeku glasa, pronađenoj riječi, tumačenju teksta ljudstvu, glazbi bez koje bi nam se svemir...

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2013.

U Velikom predgovoru Knjizi pjesama, antologiji kineske poezije od 10. do 7. stoljeća prije Krista, rečeno je: “Osjećaji su se uzbunili i preuzimaju oblik riječi. Ako riječi nisu dostatne, govorimo uzdasima. Ako uzdasi nisu dostatni, mi ih pjevamo. Ako pjevanje nije dostatno, tada nesvjesno naše ih šake i naša stopala plešu. ”

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2013. – hrvatska poruka

Već od prvih dana nakon rođenja, kroz pokret, vođeni radoznalošću učimo o sebi i okolini, puno prije prvog osmijeha i prvih riječi. U prvim godinama života nastavljamo s istraživanjem tijela, njegovih mogućnosti i granica.

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2012.

Slavite beskonačnu koreografiju života Kroz vrijeme, kroz razdoblja, umjetnost je ono što uglavnom opstaje. Umjetnost je, čini se, sve što čovječanstvo ostavlja svojim nasljednicima – bilo da se radi o zgradama, knjigama, slikama ili glazbi. Ili pokretu i plesu. U tom smislu, ples shvaćam kao najaktualniju i najsuvremeniju povijesnu lekciju, budući da je u stalnoj...

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2011. – hrvatska poruka

Zaplešimo na svoj jedinstveni ritam u međusobnom skladu jedni s drugima.

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2011.

Mislim da ples slavi ono što nas čini ljudima. Kad plešemo, na vrlo prirodan način koristimo mehaniku našeg tijela i svih naših osjeta da bi izrazili radost, tugu, stvari do kojih nam je stalo.
1 2