Miro Gavran: Šaljivi komadi, 1996.

Kažu da je najteže pisati komedije jer se na njihovoj naoko jednostavnoj strukturi najbolje uočavaju sve moguće “rupe” u zanatu pisca. Zato je Miro Gavran pričekao da nauči zanat i trinaest godina nakon izvedbe prve drame (“Kreontova Antigona”, DK Gavella 1983) predstavlja se knjigom koja ga potvrđuje i kao komediografa.

U knjizi je okupljeno devet tekstova. Četiri komedije (Muž moje žene, Povratak muža moje žene, Deložacija, Traži se novi suprug i Veseli četverokut), dva skeča (Veliki zavodnik i Operacija spola), i dvije monodrame (Najposlušniji bolesnik Trpimir i Bit će sve u redu).

Osnovna tema je odnos muškarca i žene (bračni, ljubavni, ljubavnički i preljubnički) koji se razrješava kroz komediografsku prizmu – bez tragičnih posljedica po likove, a uz mnogo smijeha za gledaoce. Već poznatim odlikama Gavranova pisanja (tečan dijalog, neočekivani obrati, izgrađeni živi karakteri) dodani su i duhoviti zapleti i komičke situacije. To je ujedno i najbolja preporuka ovoj knjizi za kojom će, osim kazališta, zasigurno s užitkom posegnuti i čitaoci.

Pogovor knjizi je napisao Davor Špišić.