Mislav Brumec: Smrt Ligeje / Death of Ligeya, 2000.

Mislav Brumec (r. 1969.) hrvatski je dramatičar mlađeg naraštaja, čiju je dramu Smrt Ligeje kritika proglasila njegovim najboljim dramskim tekstom. Drama je nastala prema motivima dviju pripovijesti Edgara Allana Poea – Propast kuće Usher i Ligeja, a žanrovski je određena kao horror-melodrama. Smrt Ligeje, koja je prije svega prožeta snažnom ironijom i dramskom napetošću, nastoji otkriti greške u sustavu zbog kojih zlo još uvijek pobjeđuje dobro.

Osnovni motiv drame je posesivnost koja ne preza ni pred zločinom kako bi zadovoljila svoju strastvenu prirodu. Prava se drama odvija na planu odnosa slobode i neslobode u čvrstom obiteljskom krugu. Mislav Brumec u ovoj drami prihvaća poetiku izvornika tako da Poeova melankoličnost i mističnost određuju njegov dramski tekst. Autor upotrebljava takav podtekst kako bi ga ironijski izobličio i time približio suvremenom gledatelju. Poigravanje filmskim žanrovskim stereotipima tridesetih (Ligeja je žena-vamp) i različitim kodovima, od realizma preko fantastike do ironije, ne čine ovu dramu samo privlačnim tekstom za čitanje, već i odličnim tekstovnim materijalom za neke buduće kazališne izvedbe.

Drama Smrt Ligeje prvi puta je objavljena je u časopisu Plima 1993. godine, a iste je godine dobila Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu i Nagradu AGM. Praizvedena je u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku 1995. godine.

Cijena knjige je 30kn.