Povijest i misija

Na osnivačkoj skupštini Sanja Nikčević izabrana je za prvu predsjednicu udruge, a od 2001. godine Centar vodi Željka Turčinović.  Nakon nekoliko godina djelovanja, Centar je prerastao iz male udruge kazališnih entuzijasta u organizatora važnih i korisnih kazališnih projekata (Međunarodna dramska kolonija, Motovun – Od teksta do predstave; Hrvatski showcase; Dani strane drame i kazališta), specijaliziranog nakladnika knjiga o kazalištu, drami i plesu (Biblioteka Mansioni, Biblioteka Kretanja) i časopisa (Kazalište, Kretanja)  te postao jedan od najaktivnijih centara u itijevskoj obitelji.
U cilju promocije kazališta, drame i plesa u inozemstvu, Centar je i …

Na osnivačkoj skupštini Sanja Nikčević izabrana je za prvu predsjednicu udruge, a od 2001. godine Centar vodi Željka Turčinović.  Nakon nekoliko godina djelovanja, Centar je prerastao iz male udruge kazališnih entuzijasta u organizatora važnih i korisnih kazališnih projekata (Međunarodna dramska kolonija, Motovun – Od teksta do predstave; Hrvatski showcase; Dani strane drame i kazališta), specijaliziranog nakladnika knjiga o kazalištu, drami i plesu (Biblioteka Mansioni, Biblioteka Kretanja) i časopisa (Kazalište, Kretanja)  te postao jedan od najaktivnijih centara u itijevskoj obitelji.

U cilju promocije kazališta, drame i plesa u inozemstvu, Centar je i nakladnik niza publikacija na engleskom jeziku (Croatian Theatre, Theatres in Croatia, Shortcut to Croatian Dance).

Također je član Europskog i Mediteranskog foruma nacionalnih centara.

Jednako tako kao što je aktivan na međunarodnom planu, Hrvatski ITI želi biti prisutan i na nacionalnoj razini pa organizira okrugle stolove, simpozije i skupove problematizirajući vruće teme naše kazališne svakodnevnice smještajući ih u međunarodni kontekst te uspješno surađuje sa stranim kulturnim centrima u Zagrebu.

Članovi Centra uključeni su i u najviša radna tijela itijevske organizacije:

Željka Turčinović, International Festival Forum (IFF)

Jasen Boko, predsjednik International Playwrights Forum (IPF)

Želimir Mesarić, Theatre Education and Training Committee (TECOM)

Matko Botić, Young Practitioners’ Committee (YPC)

Zahvaljujući Hrvatskom ITI mnoge informacije o hrvatskom kazalištu i drami našle su mjesto u svjetskim kazališnim publikacijama i časopisima.

Centar svake godine organizira prijevod i distribuciju međunarodne poruke za Dan kazališta 27. ožujka.

Ured se od 2003. godine nalazi u reprezentativnom prostoru Vile Arko u povijesnoj jezgri Zagreba – Gornjem gradu, u Basaričekovoj 24, a prostor dijeli s Hrvatskim društvom pisaca i P.E.N. om, dok je u potkrovlju vile smješten umjetnički atelje kipara i slikara Zlatka Boureka.

MISIJA

– bavljenje međunarodnom suradnjom i promocijom hrvatskog kazališta, drame i plesa

– prevođenje hrvatskih dramskih pisaca i njihovih tekstova te predstavljanje kroz javna čitanja

– pozivanje stranih selektora, ravnatelja, prevoditelja, kazališnih kritičara i teatrologa u Hrvatsku osiguravši  im uvid u najbolje kazališne i plesne produkcije u tekućoj godini.

– nastojanje da hrvatsko kazalište i dramski pisci postanu prepoznatljivi i traženi na europskoj i svjetskoj kazališnoj mapi

– objavljivanje promotivnih publikacija i časopisa na svjetskim jezicima o hrvatskom kazalištu, drami i plesu.

– ostvarivanje razmjene pisaca na temelju reciprociteta (uzvratne suradnje) kako bi obje kazališne sredine predstavile svoje najbolje pisce i komade,

– biti aktivan, vidljiv i koristan na međunarodnoj i nacionalnoj razini u kazališnoj umjetnosti