Povijest i misija

Na osnivačkoj skupštini Sanja Nikčević izabrana je za prvu predsjednicu udruge, a od 2001. godine Centar vodi Željka Turčinović.  Nakon nekoliko godina djelovanja, Centar je prerastao iz male udruge kazališnih entuzijasta u organizatora važnih i korisnih kazališnih projekata (Međunarodna dramska kolonija, Motovun – Od teksta do predstave; Hrvatski showcase; Dani strane drame i kazališta), specijaliziranog nakladnika knjiga o kazalištu, drami i plesu (Biblioteka Mansioni, Biblioteka Kretanja) i časopisa (Kazalište, Kretanja)  te postao jedan od najaktivnijih centara u itijevskoj obitelji.
U cilju promocije kazališta, drame i plesa u inozemstvu, Centar je i …

Na osnivačkoj skupštini Sanja Nikčević izabrana je za prvu predsjednicu udruge, a od 2001. godine Centar vodi Željka Turčinović.  Nakon nekoliko godina djelovanja, Centar je prerastao iz male udruge kazališnih entuzijasta u organizatora važnih i korisnih kazališnih projekata (Međunarodna dramska kolonija, Motovun – Od teksta do predstave; Hrvatski showcase; Dani strane drame i kazališta), specijaliziranog nakladnika knjiga o kazalištu, drami i plesu (Biblioteka Mansioni, Biblioteka Kretanja) i časopisa (Kazalište, Kretanja)  te postao jedan od najaktivnijih centara u itijevskoj obitelji.

U cilju promocije kazališta, drame i plesa u inozemstvu, Centar je i nakladnik niza publikacija na engleskom jeziku (Croatian Theatre, Theatres in Croatia, Shortcut to Croatian Dance).

Također je član Europskog i Mediteranskog foruma nacionalnih centara.

Jednako tako kao što je aktivan na međunarodnom planu, Hrvatski ITI želi biti prisutan i na nacionalnoj razini pa organizira okrugle stolove, simpozije i skupove problematizirajući vruće teme naše kazališne svakodnevnice smještajući ih u međunarodni kontekst te uspješno surađuje sa stranim kulturnim centrima u Zagrebu.

Članovi Centra uključeni su i u najviša radna tijela ITIjevske organizacije:

Željka Turčinović, International Festival Forum (IFF)

Nina Križan, Network of Emerging Arts Professionals (NEAP)

Želimir Mesarić, Forum for Theatre Training & Education (FTTE)

Zahvaljujući Hrvatskom ITI mnoge informacije o hrvatskom kazalištu i drami našle su mjesto u svjetskim kazališnim publikacijama i časopisima.

Centar svake godine organizira prijevod i distribuciju međunarodne poruke za Dan kazališta 27. ožujka.

Ured se od 2003. godine nalazi u reprezentativnom prostoru Vile Arko u povijesnoj jezgri Zagreba – Gornjem gradu, u Basaričekovoj 24, a prostor dijeli s Hrvatskim društvom pisaca i P.E.N. om, dok je u potkrovlju vile smješten umjetnički atelje kipara i slikara Zlatka Boureka.

MISIJA

– bavljenje međunarodnom suradnjom i promocijom hrvatskog kazališta, drame i plesa

– prevođenje hrvatskih dramskih pisaca i njihovih tekstova te predstavljanje kroz javna čitanja

– pozivanje stranih selektora, ravnatelja, prevoditelja, kazališnih kritičara i teatrologa u Hrvatsku osiguravši  im uvid u najbolje kazališne i plesne produkcije u tekućoj godini.

– nastojanje da hrvatsko kazalište i dramski pisci postanu prepoznatljivi i traženi na europskoj i svjetskoj kazališnoj mapi

– objavljivanje promotivnih publikacija i časopisa na svjetskim jezicima o hrvatskom kazalištu, drami i plesu.

– ostvarivanje razmjene pisaca na temelju reciprociteta (uzvratne suradnje) kako bi obje kazališne sredine predstavile svoje najbolje pisce i komade,

– biti aktivan, vidljiv i koristan na međunarodnoj i nacionalnoj razini u kazališnoj umjetnosti