Promocija – Damir Karakaš: AVIJATIČARI i druge drame

U srijedu, 27. ožujka 2024., s početkom u 19 h, u prostoru Atrija Gradskog dramskog kazališta Gavella, Hrvatski centar ITI predstavit će najnoviji naslov iz Biblioteke Mansioni – AVIJATIČARI i druge drame, književnika Damira Karakaša.

Uz autora, zbirku će predstaviti i redateljice Franka Perković i Tamara Damjanović te urednica Biblioteke i predsjednica Centra, Željka Turčinović.

Prigodno, povodom Svjetskog dana kazališta, a u okviru promocije i suradnje Centra i GDK Gavella, odlomke drama čitat će glumci Nikolina Prkačin, Domagoj Ikić i Jakov Zovko.

O Karakaševu radu i zbirci Ivica Buljan ispisuje:

“Teme Karakaševih drama jednake su onima u prozama. Njega doista zanima, parafrazirajmo Rudolfa Bićanića, kako živi narod, njegovi seljaci i radnici, nesvršeni studenti, nezaposlena mladež, ratni invalidi, stariji bez dostojne mirovine, alkoholičari, djeca iz disfunkcionalnih obitelji, zlostavljači. On se pita imaju li ti ljudi, od kojih literatura i teatar bježe, imaju li kruha i vode, što bi trebalo učiniti da budu u materijalnim uvjetima i u političkom životu ravnopravni s ostalim slojevima društva, što raditi da se ukinu povlastice grada nad selom, trgovine i bankarstva nad sitnom poljoprivredom i zanatstvom, kapitala nad radom, bogatih nad siromašnima.

Njegovi tekstovi ističu od samog početka autobiografski povratak društvenoj mobilnosti koja je utjelovljena kroz njega samog, objema nogama usidrenim u vlastitoj putanji: onoj djeteta koje je odraslo u ličkom selu u radničko-poljoprivrednoj obitelji i postalo jednim od najcjenjenijih umjetnika u zemlji.”

Pridružite se dramskom druženju kojime uz brojne druge nakladničke, izvedbene i edukativne programe i projekte, tijekom 2024., Hrvatski centar ITI obilježava 30. obljetnicu djelovanja u kulturi.

 

Ulaz je slobodan.

____

Promotivna cijena naslova iznosi 15 €.