Promocija novog dvobroja Kretanja – časopisa za plesnu umjetnost 39/40, održat će se u srijedu, 31. siječnja 2024., s početkom u 12 h, u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. 

 

Tom prilikom o dvobroju na temu plesna dijaspora pedesetih prigodno će govoriti Andreja Jeličić, Maja Đurinović, Mihaela Devald Roksandić i Željka Turčinović.

 

Tema hrvatske plesne dijaspore, započete ranih 50-ih godina prošlog stoljeća, povijesni je fenomen vezan za generaciju plesnih umjetnika zagrebačkog HNK-a koji su u razdoblju od desetak godina na različite, više ili manje legalne načine, napustili tadašnju domovinu Jugoslaviju i ostvarili uspješne karijere diljem Europe i dalje. 

(…) Ovaj dvobroj Kretanja sadržava 19 tekstova i prati 21 biografiju (dva su teksta posvećena umjetničkim i životnim parovima) plesačica i plesača koji su krenuli iz Zagreba u svijet. Oni nisu bili jedini koji su se hrabro otputili na taj uzbudljivi Zapad koji je, zahvaljujući Titovoj političkoj poziciji, otvorio svoja vrata plesačima iz Jugoslavije (kao prvima iz zemalja „istočnog bloka“), ali su oni koji su ustrajući na tom putu ostvarili zaokružene umjetničke karijere.

— Maja Đurinović, glavna urednica broja

 

Autori i autorice: Mihaela Devald Roksandić, Maja Đurinović, Ljiljana Gvozdenović, Mladen Mordej Vučković, Vera Obradović Ljubinković, Pavla Pećušak, Davor Schopf, Iva Višak

Uredništvo: Maja Đurinović, Mihaela Devald Roksandić, Iva Nerina Sibila

Prijevod: Ivana Ostojčić 

 

Promotivna cijena dvobroja iznosi 5,00 €.

 

Više o časopisu i nakladničkoj djelatnosti Hrvatskog centra ITI potražite na poveznici.

 

Kretanja, časopis za plesnu umjetnost 39/40 objavljen je zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture i medija RH, Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba te Zaklade Kultura nova.

 

____

Vizual (izvor): Les étoiles de Paris de Milorad Miskovitch / res+art