Sibila Petlevski: Simptomi dramskog moderniteta, 2000.

Simptomi dramskog moderniteta komparatistička su i teatrološka studija temeljena na uvidu u dramske tekstove autora hrvatske moderne (Dečak, Kamov, Kulundžić, Donadini, Kosor, Ogrizović, Milčinović, Krleža).
Polazeći od kulturološke kategorije moderniteta kao pojma koji pokriva specifično razdoblje, karakteristično po prožimanju različitih medijskih poticaja, autorica uzima jedanaest drama iz razdoblja moderne. Osam hrvatskih dramskih tekstova, po jedan austrijski, njemački i slovenski, te tekst hrvatsko-češko-njemačkog prožimanja, autorici služe kao tipološki uzorci na kojima istražuje simptome modernosti i time ih smješta u kontekst srednjoeuropskog modernizma. Kontrastivnim analizama dramskih tekstova pridodana je i Kronologija, koja pokriva događanja na europskoj kulturnoj sceni između 1885. i 1917. godine u kritičko-povijesnoj literaturi određenima kao međašima razdoblja modernizma.
Traženje simptoma moderniteta u hrvatskoj književnosti označeno je kao korak bliže tipologiji moderne, vrlo značajnog razdoblja u suvremenoj hrvatskoj književnosti.

Cijena knjige je 50kn.