Tomislav Zajec: Mala Moskva / Ono što nedostaje

Novo izdanje u Biblioteci Mansioni / Drama

Mala Moskva / Ono što nedostaje

autora Tomislava Zajeca

… Ono što nedostaje jest panoptikum voštanih figura jedne obitelji, porazbijan i tako u komadićima umetnut u dramu, u kojoj ništa ne funkcionira, kao što nije funkcioniralo ni u Trebalo bi prošetati psa, ali likovi ne moraju šutke promatrati život oko sebe. Žena u lošem braku ima pravo biti verbalno i fizički agresivna, starica ima privilegiju da otkloni svaku mogućnost poezije u umiranju, mlađa žena može si dozvoliti da bjesni i psuje nad tijelom mrtve matere. Zajec kao pisac oduvijek je znao prepoznati zeitgeist i biti društveno relevantan, ali to je radio s mjerom, iz dramske strukture, staloženo. U Ono što nedostaje pisac više nema živaca, ni vremena, ni volje da u dramski celofan pažljivo zamata ono što ga muči, i  to je najveća vrijednost tog dramskog teksta.

… Mala Moskva fragmentarna je, filmski skrojena dramska forma, čija četiri lica imaju odnekud poznata imena i međusobne odnose; Olga, Maša, Irina, Andrej. Tri sestre i njihov brat. No, bilo bi potpuno krivo na osnovu tih podataka zaključiti kako je Mala Moskva tek još jedna frielovska posveta velikom Rusu, samozadovoljna parafraza ili rutinski pokušaj transponiranja klasičnih motiva u drugi prostor i vrijeme. Čehovljeve Tri sestre u ovom su slučaju tek inicijalni poticaj, motivska iskra koja pomaže ocrtavanju temeljnih odnosa među likovima, bez želje da dobro poznata priča zagospodari novim dramskim djelom.

… Zajec je i s dramom Ono što nedostaje ispisao stranice dinamične strukture, ali u Maloj Moskvi gradi cjelinu u kojoj je tretman dramskog vremena jedno od upečatljivijih izražajnih sredstava u gradnji radnje. U tekstu zagušljive atmosfere i filmski montiranih kratkih rezova, radikalna proturječnost realnog i fiktivnog vremena dramske igre, uz gotovo nenarušeno jedinstvo mjesta u cijelom komadu, pojačava mučan dojam klaustrofobije obiteljskih odnosa, surovo zarobljava likove u prostor, i prostor pretvara u lik.

Matko Botić

 

Maloprodajna cijena knjige je 100 HRK/13,27 EUR.

Knjigu možete naručiti putem e-maila hc-iti@zg.t-com.hr  ili kupiti u knjižari Ljevak na Trgu bana Josipa Jelačića 17 u Zagrebu.

 

Knjigu je moguće putem e-maila hc-iti@zg.t-com.hr zatražiti u e-pub formatu po cijeni od 50 HRK/6,64 EUR.