Tomislav Zajec: Odlasci / Tri drame i fotografije, 2013.

Drame:
Dorothy Gale
Trebalo bi prošetati psa
Spašeni

Fotografije: Nina Đurđević

Drame u knjizi nagrađene su Nagradom Marin Držić Ministarstva kulture RH.

O knjizi:
Prvi nagovještaj ideje o Odlascima kao knjizi dramskih tekstova popraćenih fotografijama dogodio se prije više od šest godina, kad mi je jednog proljetnog subotnjeg poslijepodneva moj prijatelj Silvestar Vrljić usputno napomenuo kako bih trebao objaviti knjigu koja bi ispreplela dramske tekstove s fotografijama nastalim na temu ili po motivima samih drama. Osobno sam, iako rado čitam dramske tekstove, do tad pomalo zazirao od objavljivanja vlastitih drama, osjećajući to zanimljivim tek u smislu svojevrsnog objedinjavanja materijala. Međutim, mogućnost spajanja dramskog tkiva s fotografijama, koje bi specifičnim očištem druge umjetnosti progovorile o istim tematskim čvorištima jako mi se svidjela, no još je uvijek bila tek na razini ideje. I tako sve dok nisam upoznao Ninu Đurđević i njezin način promatranja svijeta kroz umjetnost fotografije, a koji mi se odmah učinio jako bliskim i rezonantnim s načinom na koji ja taj isti svijet oblikujem kroz vlastito pismo. Na taj smo način, surađujući zajedno, polagano i strpljivo stvorili Odlaske. Svojevrsnu dramsko fotografsku mapu, neobičan izuzetak u našem izdavaštvu, u kojoj se tematski i strukturalno povezane drame podjednako čvrsto nadopunjuju s fotografijama koje donose blisku a opet autorski nezavisnu interpretaciju motiva koje smo Nina i ja otvorili u ovoj knjizi.
Hvala Silvestru na ideji, Nini na prekrasnoj suradnji, Željki Turčinović na bezrezervnoj podršci, kao i svima onima koji su na bilo koji način bili uz nas prilikom stvaranja ove knjige. vttp.
Tomislav

Imati priliku matrijalizirati nečije (za)misli iznimno je zanimljiv, zahvalan, neobičan i izazovan poduhvat, pogotovo ako je ukazano povjerenje neograničeno, a ruke oslobođene. Generalno, tako bi to trebalo izgledati, zar ne? Očigledno, može. Hvala.
Ideja je bila pristupiti dramama slobodarski smisleno. Kroz tri različite perspektive… Kroz detalj, osobnost, atmosferu.
Nina

Cijena knjige je 100kn   nova cijena 70 HRK/9,29 EUR.

Knjigu možete naručiti putem maila hc-iti@zg.t-com.hr ili možete potražiti u knjižarama:

AGM, Teslina 7 ; LJEVAK, Trg bana Jelačića 17, Zagreb ; ŠKOLSKA KNJIGA